edyta337

edyta337

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 231]

Zupa Krupnik

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa Krupnik to tradycyjny przepis z kuchni polskiej z kaszą jęczmienną, marchewką, pietruszką, selerem oraz z ziemniakami.

Zupa Krupnik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa Krupnik

 

Sposób przygotowania:

Zupa Krupnik
1. Do wywaru dodajemy kaszę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę i gotujemy na małym ogniu.

2. Obieramy marchewkę, pietruszkę oraz seler i kroimy na drobną kosteczkę lub ścieramy na tarce. Dodajemy do zupy.

3. Cebulę obieramy i całą wkładamy do zupy.

4. Dodajemy ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, sól.

5. Gotujemy około 30 min na małym ogniu, aż zupa zgęstnieję i warzywa będą miękkie. 

6. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

7. W razie potrzeby doprawiamy ponownie solą i pieprzem.
Zupa Krupnik
Do wywaru dodajemy kaszę jęczmienną na krupnik
Zupa Krupnik
Obieramy i kroimy ziemniaki w kosteczkę na zupę
Zupa Krupnik
Obraną marchewkę i pietruszkę kroimy i dodajmy do garnczka
Zupa Krupnik
Obraną cebulę i pokrojonego selera dodajemy do garnczka