kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1027]

Krupnik z kaszą perłową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na rozgrzewający, smaczny krupnik. Przygotowany na wywarze mięsnym z ziemniakami i warzywami. Polecam.

Krupnik z kaszą perłową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z kaszą perłową

 

  • 1 litr wody
  • 1 pałka z kurczaka
  • 4 marchewki
  • mały kawałek selera
  • liść pora
  • woreczek kaszy perłowej
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą perłową
Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Udko z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, wkładamy do gotującej się wody i zbieramy szumowiny.

W międzyczasie myjemy marchew, seler, liść pora. Warzywa obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Liść pora kroimy na drobno.

Po 20 minutach gotowania wywaru dokładamy do garnka wszystkie pokrojone warzywa.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do wody i myjemy.

Pokrojone ziemniaki i woreczek z kaszą wkładamy po 15 minutach gotowania warzyw, gotujemy do miękkości. Wyjmujemy woreczek z kaszą i rozcinamy, kaszę przekładamy do garnka i doprawiamy przyprawami.
Krupnik z kaszą perłową
Do wody wkładamy udko z kurczaka i myjemy.
Krupnik z kaszą perłową
Do gotującego się udka dodajemy marchew i seler.
Krupnik z kaszą perłową
Do gotującej się zupy dokładamy pokrojony liść pora.
Krupnik z kaszą perłową
Do gotującej się zupy dokładamy woreczek z kaszą i ziemniaki.