Sposób przygotowania:
Krupnik z kaszą gryczaną
1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, seler, pora i pietruszkę obieramy i kroimy na większe kawałki. Do garnka o poj. 3 L Wrzucamy pokrojone warzywa i dodajemy opieczoną cebulę, 2 ząbki czosnku zgniatamy i dodajemy do warzyw.
2. Wrzucamy 2 pałki lub 1 udko drobiowe. Doprawiamy 2 liśćmi laurowymi i 4 kulkami ziela angielskiego. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny aż bulion będzie aromatyczne a warzywa oddadzą cały swój smak.
3. Wyjmujemy mięso oraz warzywa. Z mięsa zdejmujemy skórę. Oddzielamy mięso od kostek i chrząstek i dzielimy je na małe kawałki. Odkładamy.
4. Do bulionu wrzucamy kaszę oraz pokrojone na kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut aż kasza będzie ugotowana, a ziemniaki miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
5. Pod koniec gotowania dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i gotujemy 5 minut.
6. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy dodając 2-3 łyżki bulionu do naczynia i mieszamy. Cały płyn dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy do zabielenia.
7. Koperek siekamy i dodajemy do zupy przed podaniem.
Smaczny krupnik gotowy.
2. Wrzucamy 2 pałki lub 1 udko drobiowe. Doprawiamy 2 liśćmi laurowymi i 4 kulkami ziela angielskiego. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny aż bulion będzie aromatyczne a warzywa oddadzą cały swój smak.
3. Wyjmujemy mięso oraz warzywa. Z mięsa zdejmujemy skórę. Oddzielamy mięso od kostek i chrząstek i dzielimy je na małe kawałki. Odkładamy.
4. Do bulionu wrzucamy kaszę oraz pokrojone na kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut aż kasza będzie ugotowana, a ziemniaki miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.
5. Pod koniec gotowania dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i gotujemy 5 minut.
6. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy dodając 2-3 łyżki bulionu do naczynia i mieszamy. Cały płyn dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy do zabielenia.
7. Koperek siekamy i dodajemy do zupy przed podaniem.
Smaczny krupnik gotowy.