Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Krupnik z kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis dla osób, które poszukują ciekawej alternatywy dla tradycyjnego krupniku. U mnie na prażonej kaszy gryczanej i zabielany kwaśną śmietaną. Dodatek świeżego siekanego koperku wzbogaci smak zupy. Gorąco polecam

Krupnik z kaszą gryczaną Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik z kaszą gryczaną

Na bulion

dodatkowo

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą gryczaną
1. Gotujemy bulion warzywny. Marchewkę, seler, pora i pietruszkę obieramy i kroimy na większe kawałki. Do garnka o poj. 3 L Wrzucamy pokrojone warzywa i dodajemy opieczoną cebulę, 2 ząbki czosnku zgniatamy i dodajemy do warzyw.

2. Wrzucamy 2 pałki lub 1 udko drobiowe. Doprawiamy 2 liśćmi laurowymi i 4 kulkami ziela angielskiego. Całość zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny aż bulion będzie aromatyczne a warzywa oddadzą cały swój smak.

3. Wyjmujemy mięso oraz warzywa. Z mięsa zdejmujemy skórę. Oddzielamy mięso od kostek i chrząstek i dzielimy je na małe kawałki. Odkładamy.

4. Do bulionu wrzucamy kaszę oraz pokrojone na kostkę ziemniaki. Gotujemy 15 minut aż kasza będzie ugotowana, a ziemniaki miękkie. Przyprawiamy solą,pieprzem oraz czosnkiem granulowanym.

5. Pod koniec gotowania dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę i gotujemy 5 minut.

6. Zdejmujemy z ognia. Śmietanę hartujemy dodając 2-3 łyżki bulionu do naczynia i mieszamy. Cały płyn dodajemy do garnka z zupą. Mieszamy do zabielenia.

7. Koperek siekamy i dodajemy do zupy przed podaniem.

Smaczny krupnik gotowy.
Krupnik z kaszą gryczaną
Marchew ścieramy na najdrobniejszych oczkach na tarce, a ziemniaki kroimy na zgrabną kostkę
Krupnik z kaszą gryczaną
Zupę polecam szczególnie dzieciom w chłodniejsze dni.