kuchenny świat

kuchenny świat

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 367]

Krupnik z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zapraszam na krupnik z kaszą jaglaną. Pyszna i rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni. Bardzo polecam.

Krupnik z kaszą jaglaną  Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krupnik z kaszą jaglaną

 

Sposób przygotowania:

Krupnik z kaszą jaglaną
Do garnka wylewamy wodę i zagotowujemy. Mięso myjemy i wkładamy do gotującej się wody.

W międzyczasie myjemy i obieramy warzywa.

Marchewkę kroimy w kosteczkę, ziemniaki w kostkę, pora w półplasterki.

Kaszę jaglaną przepłukujemy zimną wodą, następnie zalewamy wrzątkiem i odcedzamy.

Po 15 minutach gotowania udek dodajemy marchewkę, po następnych 15 dodajemy ziemniaki, pora i kaszę jaglaną.

Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Gotowy krupnik doprawiamy solą i przed podaniem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki.
Krupnik z kaszą jaglaną
Do gotujących się udek, dodajemy pokrojoną marchewkę.
Krupnik z kaszą jaglaną
Oczyszczonego i umytego pora kroimy w półplasterki
Krupnik z kaszą jaglaną
Obrane i umyte ziemniaki kroimy w kostkę.
Krupnik z kaszą jaglaną
Wszystkie składniki dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości.