Sposób przygotowania:
Krupnik na drobiowych serduszkach
► Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i żył, zalać około 2 litrami wody, dodać warzywa, kostkę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości (podczas gotowania zbierać szumowiny). Po ugotowaniu serc wyjąć pietruszkę, seler i por, a wywar przecedzić i ponownie wlać do garnka. Marchewkę rozgnieść widelcem i z powrotem włożyć do zupy.
► Po czym do gorącego wywaru dodać przypaloną cebulę oraz wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Kaszę gotować około 15 minut, aż ta napęcznieje i zacznie mięknąć, wtenczas dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
► Na koniec włożyć pokrojone w plastry serduszka, jeśli jest zupa mało słona - dosolić, dodać lubczyk i pieprz do smaku, oraz koperek lub natkę pietruszki - zupa jest gotowa. Ewentualnie zabielić krupnik wlewając śmietanę.
► Po czym do gorącego wywaru dodać przypaloną cebulę oraz wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Kaszę gotować około 15 minut, aż ta napęcznieje i zacznie mięknąć, wtenczas dodać ziemniaki i gotować do miękkości.
► Na koniec włożyć pokrojone w plastry serduszka, jeśli jest zupa mało słona - dosolić, dodać lubczyk i pieprz do smaku, oraz koperek lub natkę pietruszki - zupa jest gotowa. Ewentualnie zabielić krupnik wlewając śmietanę.