Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 401]

Krupnik na drobiowych serduszkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

W/g mnie krupnik należy odstawić na około 2 godzinki a potem podgrzać i dopiero podawać - wszystkie smaki przenikną się przez ten czas i zupa będzie smaczniejsza.

Krupnik na drobiowych serduszkach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krupnik na drobiowych serduszkach

 

  • 800 g. serduszek drobiowych
  • 1 szklanka kaszy jeczmiennej
  • 5 niezbyt dużych ziemniaków (pokroić w kostkę)
  • 4 plastry opalonej na czarno cebuli (na suchej patelni)
  • 3 średnie marchewki
  • kawałek pietruszki (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • biała częśc pora
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka lubczyka (suszony)
  • natka pietruszki (posiekać)
  • 1 kostka bulionu na żeberkach
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Krupnik na drobiowych serduszkach
► Serduszka oczyścić z nadmiaru tłuszczu i żył, zalać około 2 litrami wody, dodać warzywa, kostkę bulionu, liść laurowy, ziele angielskie, posolić i gotować do miękkości (podczas gotowania zbierać szumowiny). Po ugotowaniu serc wyjąć pietruszkę, seler i por, a wywar przecedzić i ponownie wlać do garnka. Marchewkę rozgnieść widelcem i z powrotem włożyć do zupy.

► Po czym do gorącego wywaru dodać przypaloną cebulę oraz wypłukaną pod bieżącą wodą kaszę. Kaszę gotować około 15 minut, aż ta napęcznieje i zacznie mięknąć, wtenczas dodać ziemniaki i gotować do miękkości.

► Na koniec włożyć pokrojone w plastry serduszka, jeśli jest zupa mało słona - dosolić, dodać lubczyk i pieprz do smaku, oraz koperek lub natkę pietruszki - zupa jest gotowa. Ewentualnie zabielić krupnik wlewając śmietanę.
Krupnik na drobiowych serduszkach
Serduszka oczyścić z krwi i usunąć warstewkę tłuszczu razem z żyłami.
Krupnik na drobiowych serduszkach
Składniki do przygotowania smacznego krupnika z serduszkami.