kupiska

kupiska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 148]

Zupa kukurydziana.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jeśli wolimy wersję wegetariańską można zrezygnować z boczku.

Zupa kukurydziana.

Składniki:

Zupa kukurydziana.

 

  • 3 szklanki świeżej kukurydzy
  • 1,5 szklanki warzywnego bulionu
  • 1 cytryna
  • 5 plasterków wędzonego boczku
  • 2 stołowe łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • garść koperku

 

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana.
Kukurydzę wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy 3 stołowe łyżki białego cukru i gotujemy pod przykryciem do miękkości około 25 minut.Po ugotowaniu kukurydzę odsączamy z wody i miksujemy. Zmiksowaną kukurydzę wrzucamy do garnka zalewamy jedna szklanką bulionu warzywnego i jedną szklanką wody w której gotowała się kukurydza.Do garnka wyciskamy sok z jednej cytryny.Doprawiamy zupę szczypta soli i pieprzu.Gotujemy jeszcze zupę przez około 8 minut.Plasterki wędzonego boczku kroimy w kostkę i smażymy na 2 stołowych łyżkach oleju do zrumienienia.Usmażony boczek dodajemy do zupy. Zupę wlewamy na talerz i posypujemy koperkiem.