Zupa kukurydziana wg Smakowita88

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

lekka pyszna delikatna zupa kukurydziana

Zupa kukurydziana wg Smakowita88

Składniki:

Zupa kukurydziana wg Smakowita88

 

  • 2 puszki z kukurydzą konserwową ( każda po 100 gram)
  • 1/2 kostki masła
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki
  • 1 opakowanie śmietany 18%, 200 gram
  • 1,5 litra wywaru drobiowo-wołowego
  • 1-2 marchewki

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana wg Smakowita88
1.Na dobrze umytą, suchą patelnię wrzucamy masło i cały czas mieszamy na wolnym ogniu aż się rozpuści ( nie dopuszczamy do wrzenia). Dodajemy obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę. Szklimy na rumiano . Dosypujemy odsączoną wcześniej z wody kukurydzę i trzy łyżki mąki pszennej , mieszamy do rozpuszczenia się grudek. 2. Wodę z kukurydzy wlewamy do garnka z wywarem drobiowo-wołowym. Dolewamy całość z patelni. Mieszamy. Dodajemy startą marchew i gotujemy 15 minut. Na sam koniec zupę doprawiamy śmietaną