Dzikowiec

Dzikowiec

Szef Kuchni
[Przepisów: 37]

Zupa kukurydziana z zacierką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa kukurydziana powstała z inicjatywy wspólnego gotowania blogerów. Ma fantastyczny, słoneczny kolor i jest przepyszna!

Zupa kukurydziana z zacierką

Składniki:

Zupa kukurydziana z zacierką

 

  • 2 litry bulionu warzywnego,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka serka topionego z ziołami,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka masła,
  • 1/4 łyżeczka kurkumy,
  • sól ziołowa,
  • pieprz czarny mielony,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej,
  • 1/3 łyżeczki granulowanych strąków papryczki chili,
  • papryka ostra mielona,
  • składniki na zacierkę: 1 średnie jajko, 5-6 łyżek mąki pszennej, szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Zupa kukurydziana z zacierką
1.W garnku zagotować bulion. Dodać zalewę z kukurydzy. 2. Na patelni podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę (na maśle). Dodać kukurydzę. 3. Zawartość patelni dodać do bulionu. Po chwili całość zblendować z dodatkiem serka topionego. 4. Zupę zagotować. 5. Do gotującej zupy dodać zacierkę: jajko, mąkę i sól wymieszać i odrywać po kawałku. Gotować chwilę od ponownego zawrzenia. Przyprawić do smaku. Smacznego!