Zupa kurpiowska ze świeżej kapusty

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa zostanie przygotowana ze świeżej kapusty według starego przepisu wynalezionego w księdze kucharskiej mojej mamy. Bardzo smaczne danie !

Zupa kurpiowska ze świeżej kapusty

Składniki:

Zupa kurpiowska ze świeżej kapusty

 

  • ćwiartka z kurczaka,
  • opakowanie włoszczyzny,
  • główka z małej kapusty,
  • cebula,
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa kurpiowska ze świeżej kapusty
Mięso myjemy, warzywa ( z wyjątkiem marchewki) obieramy i wszystko zalewamy ok 1 l zimnej wody. Dodajemy 2 łyżeczki soli i gotujemy. Po 40 minutach dodajemy poszatkowaną kapustę. W międzyczasie przesmażamy na 1 łyżce masła startą na tarce marchew i posiekaną cebulę. Kiedy kapusta będzie miękka, z zupy wyjmujemy mięso i włoszczyznę, a dodajemy marchew z cebulą oraz koncentrat pomidorowy. Z reszty masła i mąki robimy zasmażkę, którą rozprowadzamy odrobiną wywaru i wlewamy do zupy. Zagotowujemy. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.