iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Zupa łękocka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszna zupka z aromatem czosnkowym

Zupa łękocka

Składniki:

Zupa łękocka

 

  • 1,5 szkl fasola Jaś,
  • 2 ząbki czosnek,
  • 1 garść makaron,
  • 3 szt bulion drobiowy,
  • 1 szt marchewka,
  • 1 szt pietruszka,
  • 1/3 szt seler,
  • 1 łyżka masło,
  • 1 szt cebula biała,
  • 15 dag boczek,
  • 2 łyżka mąka,
  • Sól,
  • pieprz,
  • przyprawa w płynie

 

Sposób przygotowania:

Zupa łękocka
W 3 litra wody rozpuszczamy 3 kostki bulionowe. Fasolę moczymy przez noc .Wkładamy namoczoną fasolę i gotujemy prawie do miękkości. Marchewkę pietruszkę i 1/4 selera ścieramy na tarce .Dodajemy do zupy .Na patelni na maśle podsmażamy posiekaną cebulę ,pokrojony boczek .Dodajemy łyżkę czerwonej papryki w proszku mieszamy .Dodajemy 2 łyżki mąki mieszamy podlewamy wywarem z zupy .Mieszamy Dodajemy do zupy .Gotujemy ok 5 min ,dodajemy 2 ząbki wyciśniętego czosnku.Makaron gotujemy w osobnym garnku .Odcedzamy ,studzimy i zimny dodajemy do zupy . Wszystko razem mieszamy doprawiamy pieprzem,solą i przyprawą w płynie.Posypujemy zieleninką.