mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Zupa makowa z łazankami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Prosta, a zarazem niebanalna zupa mleczna z makiem i łazankami:)

Zupa makowa z łazankami

Składniki:

Zupa makowa z łazankami

 

  • 1 litr mleka
  • 1 szkl. masy makowej
  • 1/2 opak. budyniu śmietankowego
  • 1 łyżecz. cukru wanilinowego
  • 1 łyż. cukru
  • 100 g makaronu łazanki

 

Sposób przygotowania:

Zupa makowa z łazankami
Makaron łazanki gotuję we wrzącej osolonej wodzie, po ugotowaniu przelewam zimną wodą i odcedzam.
Mleko wlewam do rondelka i doprowadzam do zagotowania. Następnie do zagotowanego mleka dodaję masę makową z puszki, wsypuję cukier i cukier waniliowy, mieszam. Dodaję do mleka mieszankę wykonaną z proszku budyniowego połączonego z niewielką ilością zimnego mleka. W ten sposób zagęszczę moją zupę. Potrawę podaję na gorąco z wcześniej ugotowanym makaronem łazanki.

Tagi:

makaron