Aurora

Aurora

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Zupa marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Orzeźwiająca, lekka, baaaardzo gęsta i bardzo pomarańczowa, w sam raz na ponure przedwiośnie :-D

Zupa marchewkowa

Składniki:

Zupa marchewkowa

 

  • włoszczyzna (seler, korzeń pietruszki, por)
  • prawie kilogram marchewek
  • 5 dużych cebuli
  • dwie pałki kurczaka
  • 1 wątróbka indycza (opcjonalnie)
  • dwie łyżki przecieru pomidorowego
  • przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, suszony czosnek, duuuuużo curry, cząber, lubczyk oraz pieprz cayenne
  • skórka cytrynowa

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa
Do dwóch litrów wody wrzucamy mięsko kurczaka. Gdy woda będzie prawie się gotować, dorzucamy wszystkie warzywka (prócz cebuli) pokrojone w dużą kostkę. NA osobnej patelni na dwóch łyżkach masła smażymy grubo pokrojoną cebulę. Po ok. pół godz. gdy wywar będzie gotowy, a warzywka miękkie, wyciągamy mięsko oraz warzywka. Warzywka miksujemy na gładką jednolita masę w mikserze/blenderze. To samo robimy ze zezłoconą cebulką. Podczas, gdy miksujemy warzywka, do wywaru mięsnego wrzucamy indyczą wątróbkę. Gdy tylko się ugotuje, wyciągamy, a na jej miejsce wrzucamy zmiksowaną masę warzywną. Doprawiamy przecierem oraz przyprawami. Curry ma zdominować smak, a nutę orzeźwiającą uzyskujemy przez dodanie skórki cytrynowej.By zupa była bardziej treściwa dodajemy pokrojone ugotowane uprzednio mięsko :)) Smacznego :))