kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Zupa marchewkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo pożywna zupa równie dobra na danie główne.

Zupa marchewkowa

Składniki:

Zupa marchewkowa

 

  • 80 dkg marchewki
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 kromki chleba tostowego
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Sposób przygotowania:

Zupa marchewkowa
Marchewki kroimy w kosteczkę i zalewamy bulionem.Gotujemy 30 minut na małym ogniu a potem miksujemy.Rozgrzewamy 2 łyżki masła i rumienimy na nim mąkę.Dodajemy zasmażkę do zupy i zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą,cukrem,pieprzem i sokiem z cytryny.Rozprowadzamy śmietanę z 1/2 szklanki zupy a potem wlewamy ją do reszty.Chleb kroimy w kostkę i zrumieniamy na reszcie masła.Podajemy posypane grzankami i posiekanym koperkiem.Smacznego!!!