jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Zupa migdałowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ta świąteczna zupa ma jeden duży plus-jest nie tylko pyszna, ale powstaje bardzo szybko. Możemy ją przygotować na poczekaniu, kiedy już przyjdą goście:).

Zupa  migdałowa Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa migdałowa

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 litr pełnego mleka (3,5%),
  • 120 gram migdałów,
  • Około 120 gram ryżu białego,
  • Laska wanilii,
  • O,5 szklanki rodzynek,
  • Cukier do smaku,
  • Cynamon do podania,
  • Płatki migdałowe do podania,
  • Morele do podania,
  • Suszona żurawina do podania,

 

Sposób przygotowania:

Zupa migdałowa
Migdały zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie odcedzamy je i obieramy ze skórki. Przestudzone mielimy. Mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Do gotującego wsypujemy migdały oraz dodajemy przekrojoną laskę wanilii. Przykrywamy garnek i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie ponownie stawiamy na ogniu, dodajemy cukier do smaku oraz ryż. Gotujemy do momentu jak ryż będzie miękki. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy rodzynki. Miedzy czasie płatki migdałowe rumienimy na suchej patelni. Gotową zupę porcjujemy na talerze, miseczki. Posypujemy pokrojonymi morelami, żurawiną orz płatkami migdałowymi. Całość delikatnie oprószamy cynamonem.
Zupa  migdałowa
migdały zalewamy wrzątkiem. następnie odcedzamy, ściągamy skórkę i mielimy
Zupa  migdałowa
Do gotującego mleka dodajemy migdały i laskę wanilii
Zupa  migdałowa
pod koniec gotowania zupy dodajemy rodzynki
Zupa  migdałowa
płatki migdałowe rumienimy na suchej patelnii

Tagi:

ryż