Zupa migdałowa

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Nigdy nie myślałam, że zupa migdałowa może być taka pyszna!

Zupa migdałowa

Składniki:

Zupa migdałowa

 

  • 1 litr rosołu (najlepiej drobiowego)
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • 80g migdałów
  • pieprz do smaku(!)

Sposób przygotowania:

Zupa migdałowa
Do gotującego się rosołu wsypujemy rozdrobnione blenderem na kaszkę migdały. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Uwaga: w pierwszej fazie - 5-10 min- należy zupy dokładnie pilnować bo może kipieć. Po 30 minutach do migdałowego wywaru dodajemy śmietankę kremówkę. Należy to zrobić następująco, aby nic się nie zważyło. Śmietankę mieszamy najpierw w miseczce z częścią gorącej zupy, następnie delikatnie dodajemy do garnka. Gotujemy całość jeszcze 15 do 20 minut. Podajemy z grzankami.