lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Zupa musztardowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Bardzo dobra zupa musztardowa na obiad...

Zupa musztardowa

Składniki:

Zupa musztardowa

 

  • 1 litr wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 marchewka
  • 1/2 seler
  • 1/2 por
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 5 łyżek musztardy
  • natka pietruszki
  • 1,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa musztardowa
Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać oraz dobrze umyć. Por oczyścić, umyć. Warzywa włożyć do gotującej się wody. Po chwili dorzucić do tego jeszcze kostkę rosołową i razem gotować. W rondelku, na małym ogniu rozpuścić masło, a następnie dodać do niego mąkę. Gotową zasmażkę dodać do bulionu, który najpierw należy dobrze odcedzić z warzyw. Do zupy dodać musztardę i całość bardzo dobrze wymieszać i zagotować. Pod koniec zupę zagęścić śmietaną oraz doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki dobrze umyć, drobno posiekać i posypać nią zupę. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Zupę najlepiej podawać z grzankami. ( chleb pokroić w niedużą kostkę, a następnie podsmażyć go na patelni, na rozgrzanym oleju). Smacznego!