margarytka

margarytka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 60]

Domowa zupa ogórkowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Jedna z moich ulubionych zup.Najlepsza jest z domowych kiszonych ogórków choć z tych kupnych też nie jest zła.Można ją zabielić dolewając 2-3 łyżki mleka ale to już wedle uznania.

Domowa zupa ogórkowa Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowa zupa ogórkowa

 

  • 750ml wywaru wieprzowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 mały korzeń selera
  • ½ korzenia pietruszki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 ogórki kiszone
  • ok. 5cm pory(biała lub zielona część)
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Domowa zupa ogórkowa
Warzywa korzeniowe umyć obrać pokroić w małą kostkę,ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Do wywaru wrzucić warzywa poza ogórkami i gotować do momentu aż warzywa będą miękkie wrzucić por oraz ogórki i gotować jeszcze około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem,gdy zupa jest za mało kwaskowata dolać sok z ogórków(wodę z kiszenia).
Domowa zupa ogórkowa
ogórki zetrzeć na tarce na grubych oczkach
Domowa zupa ogórkowa
marchewkę,pietruszkę ziemniaki i seler pokroić w kostkę

Tagi:

ogórki