Zupa ogórkowa to tradycyjna potrawa kuchni polskiej. Gotuje się ją na wywarze mięsnym lub warzywnym z dodatkiem startych ogórków kiszonych, lub przecieru ogórkowego. Ponadto do ogórkowej dodaje się m.in. ziemniaki, marchewkę, seler, por, natkę pietruszki, koperek, sól i pieprz. Zupę można podawać samodzielnie bądź z dodatkiem grzanek lub chrupkiego pieczywa.

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków z serkiem topionym

Zupa ogórkowa z świeżych ogórków jest niesamowicie delikatna w smaku. Świetnie pasują do niej grzanki z pieczywa przygotowane samodzielnie w piekarniku lub na patelni. Przepis na świeżą ogórkową jest podobny do tego z kiszonych ogórków. Najpierw obiera się ziemniaki, kroi w kostkę warzywa i gotuje je w osolonej wodzie. Następnie ogórki ściera się na tarce, a powstały miąższ poddusza się chwile na maśle z cebulą. Do bulionu dodaje się na koniec wszystkie składniki i gotuje przez parę minut. Do zabielania zupy można użyć serka topionego zmiksowanego na gładką masę z pieprzem.

Zupa ogórkowa z przecieru

Zupa ogórkowa z przecieru jest o wiele szybsza w przygotowaniu niż ta tradycyjna. Używając gotowego lub wcześniej przygotowanego miąższu nie trzeba przejmować się tarciem ogórków i ich doprawianiem. Domowy przecier jest bardzo prosty do zrobienia. Oprócz ogórków gruntowych wystarczy odrobina soli, kilka ząbków czosnku i szczypta kopru. Całość ściera się na tarce a następnie przekłada słoiczków i odstawia w ciemne miejsce.

Zupa ogórkowa z ogórków kiszonych

Ogórkowa z ogórków kiszonych to najbardziej klasyczna wersja zupy. Przygotowuje się ją z dodatkiem m.in. pora, selera, ziemniaków, marchewki, cebuli, pietruszki i czosnku. Dodatkowo do smaku zupę doprawia się liśćmi laurowymi, zielem angielskim, majerankiem, koperkiem, pieprzem i solą. Ogórkową po zagotowaniu zabiela się śmietaną kremówką.

Zupa ogórkowa krem z groszkiem ptysiowym

Zupa ogórkowa krem odznacza się gęstą konsystencją, wyrazistym smakiem i niesamowita delikatnością. Bardzo popularna jest w krajach zachodniej Europy. Zupę przygotowuje się jak klasyczną ogórkową z tą różnicą, że po ugotowaniu miksuje się ją np. w blenderze. Świetnie smakuje z posypana po wierzchu groszkiem ptysiowym.

Zupa ogórkowa z makaronem

Zupę ogórkową z makaronem przygotowuje się z ograniczonej liczby składników. Do jej zrobienia wystarczy odrobina mięsa (na wywar), kilka ogórków, ziemniaków i marchwi. Po około 10 minutach gotowania zupy należy dodać parę łyżek makaronu np. kuleczek. Na koniec ogórkową można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami

Zdjęcie: Fotolia
Zupa ogórkowa bez mięsa

Zupa ogórkowa bez mięsa

Zupa ogórkowa bez mięsa to idealna propozycja dla wegetarian i osób, które chcą spróbować lżejszej odmiany potrawy. Ogórkową przygotowuje się z marchewki, pora, selera, pietruszki, ziemniaków, kiszonych ogórków, ziela angielskiego lubczyku, liścia laurowego, soli, pieprzu i koperku. Wszystkie warzywa (oprócz ogórków) kroi się w kostkę, zalewa wodą, dodaje przypraw i gotuje przez kwadrans. Pod koniec gotowania dodaje się ogórków i lekko doprawia. Zupę można zaprawić do smaku śmietaną.

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy jest jednym z popularniejszych i najczęściej jedzonych zup-chłodników. W kuchni bułgarskiej chłodnik z ogórków znany jest pod nazwą tarator. Przygotowuje się go z jogurtu naturalnego, zsiadłego mleka i tartego ogórka. W składzie taratora znajduje się również oliwa, wyciśnięty czosnek i koperek. Przygotowanie chłodnika z ogórków i rzodkiewki jest bardzo proste. Wykorzystuje się do tego schłodzony kefir, jogurt oraz śmietanę 12%. Ogórka się obiera, a następnie wszystkie warzywa się kroi. Smacznym dodatkiem są rodzynki lub suszona żurawina, które należy posiekać podobnie jak miętę i estragon. Wszystkie składniki się ze sobą łączy i gotowe. Ogórkowy chłodnik można wzbogacić o uprażone na patelni orzechy włoskie.

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem

Zupa ogórkowa z ryżem ma bardzo kremową konsystencję. Przygotowuje się ją na bazie startych na tarce warzyw, ogórków kiszonych i ryżu typu basmati. Do zupy można dodać również suszony lubczyk, liść laurowy, pieprz oraz sól. Przyrządzając ogórkową, najpierw należy zagotować ziemniaki, potem wsypać ryżu i na koniec wrzucić resztę warzyw (ogórków, pietruszki, marchewki). Zupę do smaku można zabielić śmietaną kremówką i posypać koperkiem.

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami

Zupa ogórkowa z ziemniakami przygotowywana tradycyjnie jest na bazie mięsa wieprzowego (np. żeberek lub karkówki). Dodatkowo dodaje się do niej krojonej marchewki, kawałków selera, czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych, cebuli, soli i pieprzu. Przyrządzając wywar mięsny, należy po jego zagotowaniu zdjąć całe szumy. Następnie do garnka dodaje się resztę pokrojonych i startych warzyw. Na koniec gotową zupę ogórkową można zabielić śmietaną kremówką.

Zupa ogórkowa na rosole

Zupa ogórkowa na rosole

Zupa ogórkowa na rosole jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Wystarczy zagotować gotowy bulion, a następnie dodać do niego obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Po kilkunastu minutach do rosołu można dodać przecier ogórkowy lub starte na tarce ogórki kiszone. Na koniec zupę można zabielić śmietaną kremówką i przyprawić solą i pieprzem. Ogórkową na rosole podaje się z dodatkiem chrupkiego, białego pieczywa.

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach

Zupa ogórkowa na żeberkach świetnie smakuje podana z grzankami i posypana koperkiem. Do jej przygotowania potrzeba kilkuset gram mięsa wieprzowego, warzyw i ulubionych przypraw. Żeberka dokładnie się myje i kroi na kawałki. Po ich zagotowaniu należy oczyścić je z szumowin. Następnie do wywaru dodaje się pokrojone w kostkę warzywa (np. ziemniaki, marchewkę i por) oraz krajankę ogórkową. Gotową zupę można zabielić śmietaną kremówką. Ogórkową na żeberkach serwuje się z mięsem oddzielonym od kości.

Znaleźliśmy 393 przepisów w kategorii Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Ag.Zetka Ag.Zetka

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: