Sposób przygotowania:
Zupa ogórkowa z pulpecikami
Kiełbasę wycisnąć z osłonek i dodać jajko, dokładnie wymieszać i uformować malutkie pulpeciki.
Seler, pietruszkę obrać i w całości razem z kawałkiem pora przełożyć do garnka, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wszystko 1,5 litra bulionu może być warzywny.
Do garnka dodać liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i łyżeczkę suszonego lubczyku oraz łyżeczkę pieprzu ziołowego. Garnek z zupą przykryć i gotować do miękkości warzyw. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zrumienić na maśle, kiedy cebulka się podsmaży na patelnię dodać przecier ogórkowy i chwilę razem posmażyć, następnie dodać do garnka z zupą pod warunkiem, że warzywa są miękkie.
Po dodaniu ogórków do garnka włożyć pulpety, przykryć i gotować kilka minut w między czasie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.
Seler, pietruszkę obrać i w całości razem z kawałkiem pora przełożyć do garnka, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wszystko 1,5 litra bulionu może być warzywny.
Do garnka dodać liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i łyżeczkę suszonego lubczyku oraz łyżeczkę pieprzu ziołowego. Garnek z zupą przykryć i gotować do miękkości warzyw. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zrumienić na maśle, kiedy cebulka się podsmaży na patelnię dodać przecier ogórkowy i chwilę razem posmażyć, następnie dodać do garnka z zupą pod warunkiem, że warzywa są miękkie.
Po dodaniu ogórków do garnka włożyć pulpety, przykryć i gotować kilka minut w między czasie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.