iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zupa ogórkowa z pulpecikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Zupa ogórkowa sama w sobie jest pyszna, ale jeśli dodamy do niej pulpeciki z białej kiełbasy to zyskuje całkiem inny smak.

Zupa ogórkowa z pulpecikami

Składniki:

Zupa ogórkowa z pulpecikami

 

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 selera
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • przyprawy
  • 1 słoik przecieru ogórkowego
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki śmietany 12%

dodatkowo:

  • 1/2 kg białej surowej kiełbasy
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa z pulpecikami
Kiełbasę wycisnąć z osłonek i dodać jajko, dokładnie wymieszać i uformować malutkie pulpeciki.

Seler, pietruszkę obrać i w całości razem z kawałkiem pora przełożyć do garnka, dodać marchewkę pokrojoną w plasterki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, zalać wszystko 1,5 litra bulionu może być warzywny.

Do garnka dodać liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego i łyżeczkę suszonego lubczyku oraz łyżeczkę pieprzu ziołowego. Garnek z zupą przykryć i gotować do miękkości warzyw. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę, następnie zrumienić na maśle, kiedy cebulka się podsmaży na patelnię dodać przecier ogórkowy i chwilę razem posmażyć, następnie dodać do garnka z zupą pod warunkiem, że warzywa są miękkie.

Po dodaniu ogórków do garnka włożyć pulpety, przykryć i gotować kilka minut w między czasie zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.

Przed podaniem posypać zieloną pietruszką.