gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa ogórkowa wg Gosi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Tak przygotowaną zupę ogórkową lubię jeść z kubka, ponieważ nie jest zbyt gęsta. Polecam - jest bardzo smaczna.

Zupa ogórkowa wg Gosi Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa ogórkowa wg Gosi

 

  • 1 mniejsza kość od schabu
  • 1 marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • 2 małe liście pora
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • ok. 1,5 litra wody
  • 1 szklanka kwasu ogórkowego
  • sól
  • przyprawa uniwersalna Kucharek

Sposób przygotowania:

Zupa ogórkowa wg Gosi
Kość schabu wkładamy do garnka, zlewamy wodą i gotujemy do miękkości (gdy zacznie się gotować wsypujemy sól i przyprawę uniwersalną do smaku). Kość wyciągamy. Marchewkę i pietruszkę obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach, a por drobno siekamy. Warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy ok. 15 minut.

Po tym czasie dodajemy potarte na tarce ogórki kiszone i wlewamy kwas ogórkowy. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby doprawiamy solą i przyprawą Kucharek. Zupę rozlewamy do miseczek lub kubków.
Zupa ogórkowa wg Gosi
Marchewkę i pietruszkę obieramy iścieramy na tarce.
Zupa ogórkowa wg Gosi
Warzywa wrzucamy do wywaru i gotujemy przez chwilę.
Zupa ogórkowa wg Gosi
Na koniec dodajemy potarte ogórki i wlewamy kwas ogórkowy.

Tagi:

ogórki