MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 280]

Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 23

Zupa, która jest jednocześnie wspaniałym deserem :) moja Córcia była zachwycona, bo rzadko dostaje obiad na słodko :) dzięki dodatkowi mascarpone jest niezwykle kremowa i delikatna.

Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami

Składniki główne

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 1,5 szkl. truskawek
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 1 kisiel wiśniowy (lub truskawkowy)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta pieprzu

Kluseczki lane

Sposób przygotowania:

Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami
Wiśnie wkładamy do garnka (sprawdzamy, czy na pewno w żadnej nie ma pestki), dokładamy odszypułkowane truskawki, dolewamy sok z cytryny i tyle wody, aby stanowiła minimum drugie tyle co owoce.

Gotujemy na wolnym ogniu, aż truskawki zaczną się rozpadać. Słodzimy (pamiętając, że kisiel także będzie słodki), przyprawiamy szczyptą pieprzu i miksujemy na gładki krem.

W 1/2 szkl. zimnej wody rozrabiamy kisiel, wlewamy do gotującej się zupy i gotujemy cały czas mieszając, dokładamy serek mascarpone i gotujemy na minimalnym ogniu, mieszając aż się rozpuści.

Podajemy na ciepło lub na zimno z lanymi kluseczkami i dekoracją ze świeżej mięty.

Opcjonalnie można też dodać kleks ze śmietany i ziarenka granatu.  
Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami
Owoce gotujemy w garnku aż zaczną się rozpadać
Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami
Przygotowujemy ciasto na kluseczki lane.
Zupa owocowa z mascarpone i lanymi kluseczkami
Na gorącą wodę małym strumyczkiem lejemy ciasto i mieszamy

Tagi:

zupa owoce