kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Chłodnik wiśniowy z lawendą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W upalne letnie południe nic lepiej nie orzeźwia jak pyszna, zimna zupa owocowa. Wiśniowa z pomarańczą i lawendą jest bardzo wyrazista i smaczna. Najlepsza z makaronem i kleksem gęstej śmietany.

Chłodnik wiśniowy z lawendą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Chłodnik wiśniowy z lawendą

 

 

  • dowolny makaron

Sposób przygotowania:

Chłodnik wiśniowy z lawendą
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Wiśnie myjemy i drylujemy. Umieszczamy w dużym garnku, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz kwiatki lawendy i zalewamy wodą gotujemy do zagotowania. Dosładzamy i dosalamy cukrem do smaku. Wyciągamy kwiaty lawendy. W niewielkiej ilości wody rozrabiamy mąkę ziemniaczaną i dolewamy ją do wiśni. Gotujemy aż zupa zgęstnieje. Chłodzimy. Najlepiej smakuje bardzo zimna z dodatkiem makaronu i kleksem gęstej śmietany.
Chłodnik wiśniowy z lawendą
Wiśnie myjemy i drylujemy z pestek. Wkładamy do dużego garnka i zalewamy wodą.

Tagi:

makaron