edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Pamuła, czyli zupa owocowa

  • 14
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Słodko-słony barszczyk z węgierek, czyli pyszna zupa mojego dzieciństwa. Podawana z ziemniakami i skwarkami.

Pamuła, czyli zupa owocowa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pamuła, czyli zupa owocowa

 

  • 3-4 porcje:
  • 40 dag wypestkowanych węgierek
  • 1 litr wody
  • 2 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek cukru
  • 3 szczypty soli
  • 3 łyżki śmietany 18% do zup
  • kilka plasterków wędzonego podgardla
  • ziemniaki

Sposób przygotowania:

Pamuła, czyli zupa owocowa
Śliwki umyłam, wypestkowałam, wrzuciłam do rondelka i zalałam litrem wody. Doprowadziłam do wrzenia i na wolnym ogniu gotowałam do momentu, aż śliwki zaczęły się rozpadać. W międzyczasie podgardle pokroiłam w kosteczkę i na patelni stopiłam na miękkie skwarki. Obrałam ziemniaki, umyłam i ugotowałam je w osolonej wodzie. Kiedy ziemniaki „dochodziły”, dokończyłam gotowanie pamuły: mąkę ziemniaczaną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i dodałam do zupy aby ją zagęścić, pogotowałam chwilkę mieszając (jak kisiel). Śmietanę zahartowałam kilkoma łyżkami gorącej zupy i dodałam do garnka. Zdjęłam z palnika, doprawiłam do smaku cukrem i solą. Mnie wystarczyła taka ilość soli i cukru, ale wszystko zależy od śliwek, a przede wszystkim indywidualnych upodobań. Zupa powinna być wyraźnie słodka, ale jednocześnie i słona. Ziemniaki odlałam, odparowałam. Śliwkowy barszczyk podałam z gotowanymi ziemniakami okraszonymi tłuszczykiem ze skwarkami.
Pamuła, czyli zupa owocowa
Wypestkowane śliwki zalałam wodą doprowadziłam do wrzenia i gotowałam na wolnym ogniu.
Pamuła, czyli zupa owocowa
Wędzone podgardle stopiłam na miękkie skwarki.
Pamuła, czyli zupa owocowa
Barszczyk zagęściłam mąką ziemniaczaną i doprawiłam śmietaną i przyprawami.

Tagi:

zupa