margolata

margolata

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 169]

Zupa pieczarkowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszna i szybka zupka pieczarkowa

Zupa pieczarkowa

Składniki:

Zupa pieczarkowa

 

  • 30-40 dag pieczarek
  • rosół
  • ( https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html )
  • 2-3 marchewki
  • świeży koperek
  • ew. pół kostki grzybowej
  • suszony grzybek
  • masło lub margaryna
  • mąka
  • jogurt naturalny typu greckiego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa
Bazą do zupy jest rosół (https://gotujmy.pl/rosol-waldzia,przepisy,61399.html) Pieczarki czyścimy, kroimy w kostkę lub w paski i przesmażamy na maśle lub margarynie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Najlepiej zrobić to w garnku w którym będziemy gotować zupę. Tak przygotowane pieczarki zalewamy rosołem. Możemy podkreślić smak zupy dodając mniejszą cześć kostki grzybowej i kilka suszonych grzybków. Jeśli mamy marchewki z rosołu wystarczy je pokroić w kostkę, możemy również wziąć świeże i zetrzeć je na tartce. Gotujemy przez kilka minut, dorzucamy posiekany świeży koperek. Na koniec zaprawiamy zupę łyżką mąki i jogurtu naturalnego. Podajemy z makaronem lub grzankami. Smacznego.