edyta337

edyta337

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 118]

Zupa pieczarkowa z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa pieczarkowa z makaronem z dodatkiem marchewki to proste i szybkie w przyrządzaniu danie dla całej rodziny.

Zupa pieczarkowa z makaronem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa pieczarkowa z makaronem

 

  • 1,5 litra wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1/2 opakowania makaronu
  • 500 g pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • Posiekana natka pietruszki i koperek
  • 1 łyżka masła lub oleju do smażenia
  • Opcjonalnie śmietana 18% do zabielenia oraz sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z makaronem
1. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. 

3. Do cebuli dodajemy pieczarki i dusimy razem, aż pieczarki odparują z nadmiaru wody.

4. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 

5. Marchewkę i pietruszkę ścieramy na tracę. 

6. Do gorącego bulion dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą oraz startą marchewkę i pietruszkę. 

7. Zagotowujemy wszystko razem około 10-15 min. 

8.Pod koniec dodajemy Posiekany koperek i pietruszkę i ewentualnie dodajemy do smaku sól i pieprz. 

9. Opcjonalnie możemy zabielić śmietaną. 

10. Na talerz nakładamy ugotowany makaron i dodajemy zupę.
Zupa pieczarkowa z makaronem
Pokrojone pieczarki i cebulę podsmażamy na patelni
Zupa pieczarkowa z makaronem
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach
Zupa pieczarkowa z makaronem
Do wywaru warzywnego dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą
Zupa pieczarkowa z makaronem
Do wywaru warzywnego dodajemy startą marchewkę i pietruszkę