Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczna zupa pieczarkowa z makaronem na domowym rosole. Jej przygotowanie zajmuję parę chwil. Zamiast surowych marchewek możemy użyć ugotowanych w rosole.

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole

Składniki:

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole

 

  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1,5 l domowego rosołu drobiowego
  • 150 g makaronu muszelki lub innego ulubionego
  • 200 g śmietany 18%
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z makaronem na rosole
Obrane cebule oraz marchewki pokroić w kostkę.

Pieczarki obrać pokroić w pół plastry.

W garnku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę, dodać marchewki i pieczarki.

Smażyć do odparowania płynu.

Wlać rosół, gotować 10-15 min.

Wsypać suchy makaron, gotować do miękkości.

Zupę doprawić solą i pieprzem, zaprawić śmietaną.

Wsypać natkę pietruszki.