Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 227]

Zupa pieczarkowa z kiełbasą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Syta i delikatna, bardzo smaczna, zupa pieczarkowa z warzywami i dodatkiem smażonej na maśle kiełbasy.

Zupa pieczarkowa z kiełbasą

Składniki:

Zupa pieczarkowa z kiełbasą

 

  • 2 skrzydełka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6-8 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,5 kg cienkiej kiełbasy
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki
  • 250 ml. słodkiej śmietanki 30%

Sposób przygotowania:

Zupa pieczarkowa z kiełbasą
Skrzydełka umyć, osuszyć.

Zalać o 3 l. zimnej wody, zagotować, zebrać szumowiny.

Dodać obrane marchewki, pietruszki oraz liście laurowe.

Gotować wywar na minimalnym gazie przez 45min.

W między czasie cebulę posiekać drobno, kiełbasę pokroić w plastry, obrane pieczarki w pół plastry.

Rozgrzać łyżkę masła klarowanego zrumienić cebulę z kiełbasą

Dodać kolejną łyżkę masła oraz pieczarki.

Dusić do odparowania płynów.

Z wywaru wyjąć warzywa, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, obrane, umyte ziemniaki pokroić w kostkę.

Warzywa przełożyć do wywaru wraz z pieczarkami i kiełbasą.

Gotować do miękkości ziemniaków.

Zupę doprawić solą i pieprzem.

Wlać słodką śmietankę, wymieszać.

Podawać posypaną natką pietruszki.