Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Zupa piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Kremowa i mocno korzenna zupa piernikowa na ciemnym piwie z dodatkiem suszonych śliwek i rodzynek :-)

Zupa piernikowa

Składniki:

Zupa piernikowa

 

  • 300 ml ciemnego piwa
  • 250 ml śmietanki
  • 3 żółtka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 5 łyżek cukru muscovado
  • rodzynki
  • śliwki suszone
  • łyżka pokruszonego piernika

Sposób przygotowania:

Zupa piernikowa
W rondelku zagotuj ciemne piwo, dodaj do niego cukier i przyprawę korzenną. W miseczce roztrzep żółtka wraz ze śmietanką i dodaj do nich łyżeczkę mąki, całość zahartuj odrobiną gorącego piwa i wlej do rondelka.

Kiedy zupa zacznie gęstnieć dodaj rodzynki, suszone śliwki i kruszony piernik, gotową zupę podawaj na ciepło.