Martajadwiga

Martajadwiga

Szef Kuchni
[Przepisów: 99]

Zupa piwno-piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa na słodko

Zupa piwno-piernikowa

Składniki:

Zupa piwno-piernikowa

 

  • 1,5 litra jasnego piwa
  • 15 dag rodzynek królewskich
  • 15 dag migdałów
  • 10 dag pierników (bez nadzienia)
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

Zupa piwno-piernikowa
Umyć, sparzyć i odsączyć rodzynki. Umyć, sparzyć, odsączyć i pokroić rodzynki. Pierniki zetrzeć i lekko podsmażyć na rozgrzanym maśle. Zalać piwem. Gotować na małym ogniu, stale mieszając, aż powstanie gęsty krem. Wtedy podać przygotowane bakalie. Wymieszać z miodem. Zagotować. Do tej zupy idealnie pasują grzanki.