mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Książka Kucharska: Wigilia jak na Śląsku

Śląska moczka wigilijna

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Moczka to śląska, słodka, gęsta zupa piernikowa z bakaliami, podawana na świąteczny deser.

Śląska moczka wigilijna Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Śląska moczka wigilijna

 

  • piernik wigilijny - 500 gramów
  • rodzynki - 150 gramów
  • migdały - 200 gramów
  • cytryny - 1 sztuka
  • orzechy laskowe - 100 gramów
  • cukier - 300 gramów
  • kompot z jabłek - 1 szklanka
  • cukier waniliowy - 1 sztuka
  • kompot ze śliwek węgierek - 1000 mililitrów
  • goździki mielone - 1 szczypta
  • woda - 2000 mililitrów
  • cynamon, imbir - 1 szczypta
  • suszone śliwki - 200 gramów
  • daktyle - 200 gramów

Sposób przygotowania:

Śląska moczka wigilijna
Piernik kruszę lub kroję w kostkę, przekładam do dużej miski. W garnku doprowadzam do zagotowania wodę z cukrem (300 g). Dodaję suszone śliwki. Gotuję całość 5 minut po czym wlewam kompot ze śliwek i jabłek. Dodaję sparzoną i obraną skórkę z cytryny i pokrojony piernik. Doprowadzam do zagotowania, często mieszam. Wszystkie bakalie kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zawartości garnka. Doprawiam moczkę do smaku cukrem, sokiem wyciśniętym z cytryny, cukrem waniliowym i przyprawami. Całość dokładnie mieszam i gotuję na niewielkim ogniu kilkanaście minut. Moczkę podaję na ciepło lub na zimno posypaną płatkami migdałowymi.
Śląska moczka wigilijna
Do rondla wlewam wodę, dodaję cukier, śliwki suszone i gotuję
Śląska moczka wigilijna
Moczkę gotuję na niewielkim ogniu ciągle mieszając