Sheila

Sheila

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Zupa pomidorowa - pomidorówka orientalna

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne spotkanie kuchni polskiej i chińskiej - dalekowschodniej. Tania propozycja nawet na wykwintny obiad. Przepis na ok 5 porcji

Zupa pomidorowa - pomidorówka orientalna

Składniki:

Zupa pomidorowa - pomidorówka orientalna

 

  • 1,5 l wody
  • kostka rosołowa warzywna
  • kostka rosołowa wołowa (w wersji jarskiej - druga warzywna)
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 100 g mrożonej włoszczyzny w paskach
  • 150 - 200 g mrożonki chińskiej
  • pół cebuli
  • 2 - 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • szczypta sproszkowanego chili
  • sól i pieprz
  • zielona pietruszka i/lub lubczyk

Sposób przygotowania:

Zupa pomidorowa - pomidorówka orientalna
W 1,5 litra wody gotujemy bulion na kostkach rosołowych. Kiedy te się już rozpuszczą, a woda zacznie wrzeć, wrzucamy włoszczyznę i mieszankę chińskich jarzyn, mogą być nawet prosto z zamrażarki. Pół cebuli siekamy w drobne paski i również dorzucamy do garnka. Gotujemy we wrzątku ok 5-10 minut, następnie rozpuszczamy przecier pomidorowy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili do smaku. Podajemy w miseczkach lub głębokich talerzach z makaronem. Polecam wypróbowanie makaronu ryżowego. Na koniec ozdabiamy pietruszką lub lubczykiem. SMACZNEGO!

Tagi:

pomidory