Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Lekka zupa z podsmażonym na gęsim smalcu porem, z dodatkiem ziemniaków, marchewki i soczewicy.

Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą

 

  • 1/2 dużego pora
  • 2 duże marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 szklanka brązowej soczewicy
  • 2 litry bulionu drobiowego
  • pieprz do smaku
  • 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • natka pietruszki - wg uznania
  • 1 czubata łyżka smalcu z gęsi

Sposób przygotowania:

Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą
Por oczyścić, pokroić w półplasterki (użyłam ciemniejszej części pora). W garnku rozgrzać lekko smalec, zeszklić na nim por. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Soczewicę opłukać wodą. Do pora dodać ziemniaki, marchewkę i soczewicę. Wlać bulion, dodać koncentrat pomidorowy i trochę pieprzu, zagotować. Gotować do miękkości soczewicy. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną. Podawać posypaną posiekaną natką pietruszki.
Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą
Pokrojony por wrzucony do lekko rozgrzanego w garnku smalcu z gęsi.
Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą
Pokrojone ziemniaki starte marchewki i opłukana soczewica.
Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą
Przygotowane warzywa dodane do zeszklonego pora.
Zupa porowo-marchewkowa z soczewicą
Bulion dodany do warzyw razem z koncentratem pomidorowym i pieprzem.