Zupa rybna z szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyrządzić rybę – oczyścić filety z ości, posiekać je drobno, wymieszać z solą i pieprzem, dolać odrobinę wody Mąkę ziemnia

Zupa rybna z szynką

Składniki:

Zupa rybna z szynką

 

  • 25 dag filetów z białej ryby (do wyboru)
  • 6 białek
  • 10 dag gotowanej szynki
  • 1,5 l bulionu (warzywny, drobiowy lub z kostki)
  • Mały korzeń imbiru
  • Sól, pieprz – do smaku
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Kolendra – do dekoracji

Sposób przygotowania:

Zupa rybna z szynką
Przyrządzić rybę – oczyścić filety z ości, posiekać je drobno, wymieszać z solą i pieprzem, dolać odrobinę wody

Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody (1 łyżka wystarczy), zagęścić nią rybną masę.

Z białek ubić sztywną pianę, wymieszać z rybą

Szynkę drobno posiekać, imbir pokroić w cienkie plastry

Bulion zagotować, doprawić solą i pieprzem do smaku

Do gotującego się bulionu wrzucić rybę, dodać imbir. Gotować przez 2 minuty na intensywnym ogniu

Po chwili rybna masa wypłynie na wierzch, bulion pozostanie czysty – niech to nie zdziwi!

Gotową zupę rozlać do miseczek, posypać szynką, udekorować kolendrą

Gorące danie podawać na stół