BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1323]

Zupa serowa groszkiem ptysiowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Polecam prostą, szybką w przygotowaniu zupę serową z groszkiem ptysiowym. Zupa jest bardzo smaczna zaspokoi każde podniebienie.

Zupa serowa groszkiem ptysiowym

Składniki:

Zupa serowa groszkiem ptysiowym

 

  • serki topione 2 ,
  • por 1 szt,
  • marchewka 1 szt,
  • mąka 1 łyżka,
  • śmietana 100 g,
  • kostka rosołowa,
  • natka pietruszki 1/2 pęczka,
  • sól do smaku,
  • dodatkowo:
  • Groszek ptysiowy,

Sposób przygotowania:

Zupa serowa groszkiem ptysiowym
Do garnka wlać około litra wody dodać oczyszczony, pokrojony w cienkie plastry por, obraną, opłukaną startą na tarce (grube oczka) marchewkę gotować około 15 minut.

Po tym czasie dodać kostkę rosołową oraz serki do smarowania.

Gotować mieszając aż serki całkowicie się rozpuszczą.

Zupę zagęścić i zabielić śmietaną wymieszaną z mąką.

W razie potrzeby doprawić do smaku solą.

Podawać z groszkiem ptysiowym lub grzankami, posypać zieloną pietruszką.