katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1652]

Biały barszcz z zaklepką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Bardzo często taki barszczyk jadłam w domu rodzinnym gotowała go babcia , mama już rzadziej ale też się zdarzało. Obowiązkowo na kości i pyszny z ubitymi ziemniakami.

Biały barszcz z zaklepką

Składniki:

Biały barszcz z zaklepką

 

Sposób przygotowania:

Biały barszcz z zaklepką
Kość myjemy wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy.  Dodajemy boczek w kawałku a jeśli go kroimy można dodać później.

Dodajemy czosnek, liść laurowy i solimy. Mąkę rozprowadzam w zimnej wodzie i dodajemy do zupy.

Dodajemy majeranek, ocet do smaku i śmietanę. Doprawiamy do smaku.

Podajemy z grzankami, jajkiem czy ziemniakami.