Sposób przygotowania:
Zupa z młodej kalarepki po mojemu
Do garnka włożyć umyte, oczyszczone mięso rosołowe, doprowadzić do wrzenia. Zebrać szumowiny wytworzone podczas gotowania, zmniejszyć płomień gazu. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz odrobinę soli. Gotować ok. 50 minut.
W czasie kiedy rosół sie gotuje obrać, opłukać i pokroić w kostkę ziemniaki, liście kalarepy obrać od łodyg i pokroić na mniejsze kawałki.
Do wywaru dodać warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku według uznania. Pod koniec gotowania cienkim strumykiem wlać rozbełtane jajka wymieszane z niewielką ilością mąki, energicznie mieszając.
Na samym końcu dodać zahartowaną wcześniej w niewielkiej ilości gorącej zupy śmietanę. Zupę rozlać na talerze, posypać posiekanym koperkiem.
W czasie kiedy rosół sie gotuje obrać, opłukać i pokroić w kostkę ziemniaki, liście kalarepy obrać od łodyg i pokroić na mniejsze kawałki.
Do wywaru dodać warzywa, gotować do miękkości, doprawić do smaku według uznania. Pod koniec gotowania cienkim strumykiem wlać rozbełtane jajka wymieszane z niewielką ilością mąki, energicznie mieszając.
Na samym końcu dodać zahartowaną wcześniej w niewielkiej ilości gorącej zupy śmietanę. Zupę rozlać na talerze, posypać posiekanym koperkiem.
gusia1000
BozenaMatuszczyk
Dziękuję;)