migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1174]

Kapuśniak na wędzonce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo lubię zupy gotowane na wędzonce. Oprócz zupy grochowej, fasolowej czy ziemniaczanej na wędzonce wychodzi bardzo smaczny kapuśniak.

Kapuśniak na wędzonce Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kapuśniak na wędzonce

 

  • 700 g wędzonych kości lub żeberek
  • 3,5 l wody
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 3 liski laurowe
  • 500 g odciśniętej kiszonej kapusty
  • 600 g obranych ziemniaków
  • 2 łyżki majeranku
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Kapuśniak na wędzonce
Do garnka przełożyć wędzone kości. Dodać cebulę, marchewkę, selera, listki laurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko będzie miękkie.

Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać.

Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba.

Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa.

Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać.
Kapuśniak na wędzonce
Do garnka przełożyć wędzone kości. Dodać cebulę, marchewkę, selera, listki laurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko będzie miękkie.
Kapuśniak na wędzonce
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno.
Kapuśniak na wędzonce
Ugotowane kości wystudzic i obrać z mięska.
Kapuśniak na wędzonce
Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać.