Sposób przygotowania:
Kapuśniak na wędzonce
Do garnka przełożyć wędzone kości. Dodać cebulę, marchewkę, selera, listki laurowe. Zalać wodą i ugotować wywar, gotować aż mięsko będzie miękkie.
Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać.
Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba.
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa.
Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać.
Gdy mięsko na kościach już będzie miękkie przecedzić wywar. Kiszona kapustę posiekać.
Do przecedzonego wywaru dodać kiszoną kapustę oraz majeranek. Gotować aż kapusta będzie miękka, do smaku doprawić solą jeśli potrzeba.
Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować osobno. Kostki obrać z mięsa.
Gdy kapusta będzie miękka dodać ugotowane ziemniaki oraz mięso obrane z kości. Wymieszać i można podawać.