mic

mic

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 140]

Zupa serowa z porem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

delikatna , smaczna zupa serowa, z dodatkiem pora, robiona na bulionie i serkach topionych,w raz z grzankami

Zupa serowa z porem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa serowa z porem

 

  • bulion-1,5 litra
  • serek topiony -4 sztuki (prostokątny ziołowy)
  • por-2 małe
  • ser żółty-10 dag
  • chleb tostowy-7 kromek
  • masło-3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Zupa serowa z porem
Nastawiamy bulion na gaz, i dodajemy opłukanego, drobno posiekanego pora. Wszystko chwilę ze sobą gotujemy. Ser żółty ścieramy na tarce, zaś topiony kroimy w mniejsze kawałki. Najlepszy ser do tej zupy to Hochalnd, zupa ma intensywniejszy smak, innych marek czasem trzeba więcej serków użyć. Dodajemy sery do zupy i mieszamy aż sery się rozpuszczą dokładnie (chodzi o ten topiony). Chleb tostowy kroimy w kostkę, i podpiekamy na patelni z masłem. Najlepiej przygotować go wcześniej aby był twardy, nie bezpośrednio razem z zupą, gdyż szybko namięka, a lepiej jak jest chrupiący. Gotową zupę przelewamy do miseczek i wsypujemy grzanki.
Zupa serowa z porem
opłukany i pokrojony w drobne słupki por
Zupa serowa z porem
drobniutko posiekany por przed dodaniem do bulionu
Zupa serowa z porem
przygotowywane grzanki na patelni z masłem
Zupa serowa z porem
dodane do bulionu dwa rodzaje sera , mieszane do momentu rozpuszczenia się ich

Tagi:

sery chleb ser