joasia0007

joasia0007

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa szczawiowa - szybka w przygotowaniu

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 200 gramów szczawiu
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła
  • 150 ml kwaśniej śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Dokładnie opłukujemy szczaw. Następnie go siekamy i dusimy na maśle przez ok. 9 minut. Dodajemy bulion i gotujemy całość przez 10 minut. Mieszamy mąkę z 4 łyżkami zimnej wody aż do uzyskania gładkiej konsystencji bez grudek. Dodajemy 4 łyżki zupy, mieszamy i wlewamy do reszty zupy. Gotujemy przez 5 minut. Śmietanę łączymy z kilkoma łyżkami zupy i dodajemy do całości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia.

Tagi:

szczaw