misiol

misiol

Szef Kuchni
[Przepisów: 67]

Zupa szczawiowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zupę szczawiową podajemy np. z jajkiem na twardo pokrojonym w kostkę lub z grzankami z rogalika.

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 2 porcje
  • 20-25 dag szczawiu
  • 1łyżka stołowa oleju
  • 1 płaska łyżka stołowa mąki
  • 1 dl mleka
  • Śmietana
  • Sól
  • Cukier

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Umyte i osączone liście szczawiu wkładamy do garnka z olejem i dusimy przez kilka minut pod przykryciem. Następnie solimy i ewentualnie dodajemy nieco cukru. Chwilę smażymy, po czym oprószamy mąką, mieszamy, zalewamy zimną wodą z mlekiem i gotujemy 1-2 minuty.Tuż przed podaniem zalewamy śmietaną.

Tagi:

szczaw