Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Zupa szczawiowa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniały początek letniego obiadu

Zupa szczawiowa

Składniki:

Zupa szczawiowa

 

  • 1 korpus z kurczaka lub porcja rosołowa
  • 170 g obranego z łodyżek szczawiu
  • 3 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 200 g śmietany
  • ok 15-20 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • Ok. 2 łyżek mąki
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa
Zagotować ok. 1,5 litra wody.Dodać korpus z kurczaka,marchewkę,seler,korzeń pietruszki i cebulę oraz sól i pieprz.Gotować do miękkości.W osobnym garnuszku ugotować posiekany szczaw w niewielkiej ilości wody z dodatkiem masła.Bulion przecedzić.Szczaw lekko przestudzić i zmiksować.Połączyć z bulionem.Zagęścić śmietaną rozmieszaną z mąką i ewentualnie doprawić do smaku solą.Podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.