Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa szczawiowa - 1

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zupę można także podawać z dodatkiem jajek faszerowanych lub w koszulkach.

Zupa szczawiowa - 1

Składniki:

Zupa szczawiowa - 1

 

  • warzywa mieszane (marchewka, pietruszka, seler, por) - 40 dag
  • szczaw konserwowany - 15 dag
  • mleko - 2 szklanki
  • śmietanka - 1/2 szklanki
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • sól
  • cukier

 

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa - 1
Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować wywar. Wyjęty z konserwy szczaw zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać rozprowadzoną mlekiem mąkę, gdy ponownie zawrze — odstawić. Ugotowany wywar z warzyw odcedzić. Warzywa wykorzystać do przyrządzania sałatki.Zagęszczone mąką mleko połączyć z wywarem. Zmiksowany szczaw zagotować, dodać do niego śmietankę, wymieszać i połączyć z zupą, dodać masła. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na gorąco z ziemniakami posypanymi posiekaną zieleniną i polanymi stopioną słoniną. Do każdej porcji zupy wkłada się połówkę jajka ugotowanego na twardo.

Tagi:

szczaw