Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa - 1
Warzywa mieszane umyć, oczyścić, opłukać, włożyć do wrzącej osolonej wody, ugotować wywar. Wyjęty z konserwy szczaw zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z kilkoma łyżkami zimnego mleka. Pozostałe mleko zagotować, do wrzątku wlać rozprowadzoną mlekiem mąkę, gdy ponownie zawrze — odstawić. Ugotowany wywar z warzyw odcedzić. Warzywa wykorzystać do przyrządzania sałatki.Zagęszczone mąką mleko połączyć z wywarem. Zmiksowany szczaw zagotować, dodać do niego śmietankę, wymieszać i połączyć z zupą, dodać masła. Przyprawić do smaku solą i cukrem. Podawać na gorąco z ziemniakami posypanymi posiekaną zieleniną i polanymi stopioną słoniną. Do każdej porcji zupy wkłada się połówkę jajka ugotowanego na twardo.
Elzbieta K.
Termar
Witam Cię Eluś, widzę, że udało mi się Ciebie ściągnąć
caroline1983
Termar
Zupa ze świeżych liści szczawiu też jest w w moich przepisach jako zupa szczawiowa z jajami na twardo.