migotka28

migotka28

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1242]

Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszna szczawioaw jedna z najlepszych letnich zup. Dodatki mozna dać różne ja tym razem dodałam makaron gwiazdki i jajki. Zupka oczywiście zabielona śmietaną.

Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami

 

  • 2,5-3 l bulionu
  • 300-320 g szczawiu
  • sól
  • 5-6 łyżek śmietany 12%
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 6-7 jajkek gotowanych na twardo
  • 130 g makaronu gwiazdki

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajkiem i gwiazdkami
Szczaw umyć i drobno posiekać. Wrzucić do garnka i zalać bulionem. Doprawić do smaku solą. Wszystko zagotować i gotowac ok 5 minut. Następnie dodać makaron gwiazdki. Gotować az makaron sie ugotuje. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru, dokładnie wymieszać aby nie było grudek. Dodać do zupy i zagotować, gotować jeszcze 3 minut. Do zupy dodać pokrojone jajka, można też ułożyć je na talerzu i wlać zupę.

Tagi:

szczaw makaron