aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Zupa szczawiowa z jajem 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zupa szczawiowa najlepiej smakuje w lecie, gdy jest gotowana ze świeżych liści.

Zupa szczawiowa z jajem 3 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajem 3

 

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajem 3
W garnku gotujemy mięso do miękkości.Obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Dorzucamy do gotującego się mięsa. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dorzucamy do zupy. Doprawiamy solą, pieprzem i Kucharkiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków. W międzyczasie myjemy liście szczawiu i zostawiamy do osuszenia. Następnie drobno kroimy i przesmażamy na łyżce masła 5 minut.Gdy ziemniaki mamy miękkie, dodajemy szczaw, mieszamy i gotujemy 3 minuty. W kubku rozrabiamy śmietanę w odrobinie wody. Zabielamy naszą zupę i przyprawiamy Magi. Jajka gotujemy na twardo. Zupę podajemy z jajkiem startym na tarce na dużych oczkach.
Zupa szczawiowa z jajem 3
Myjemy liście szczawiu i zostawiamy do osuszenia.
Zupa szczawiowa z jajem 3
Następnie osuszone liście szczawiu drobno kroimy.
Zupa szczawiowa z jajem 3
Szczaw przesmażamy na łyżce masła 5 minut.
Zupa szczawiowa z jajem 3
Dodajemy go do zupy, na końcu zabielamy śmietaną.