Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zupa szczawiowa z jajami na twardo - 2

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Do zupy szczawiowej można podać oddzielnie utłuczone ziemniaki, posypane zieleniną.

Zupa szczawiowa z jajami na twardo - 2

Składniki:

Zupa szczawiowa z jajami na twardo - 2

 

  • wywar z jarzyn - 1 litr
  • szczaw - 200 g
  • masło - 1 łyżka
  • mąka - 1 łyżka
  • mleko - 3/4 szkl
  • sól
  • cukier - 1 łyżeczka płaska
  • jajka ugotowane na twardo 4 szt
  • i dodatkowo ew, 1 - 2 surowe jaja

 

  • Sposób przyrządzenia

 

  • wraz z łyżeczką masła, dusić 10 minut nie podlewając wodą, następnie przetrzeć przez sito lub usiekać.
  • W tym czasie rozgrzać wywar, mąkę rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając - zagotować.
  • Dodać szczaw, gotować 5 minut i połączyć z wywarem, doprawiając do smaku solą, cukrem.
  • Jajka obrać ze skorupek, podzielić na
  • ćwiartki, rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą.
  • Do zupy szczawiowej można podać oddzielnie utłuczone ziemniaki, posypane zieleniną.

Sposób przygotowania:

Zupa szczawiowa z jajami na twardo - 2
Starannie umyte liście szczawiu włożyć do rondelka wraz z łyżeczką masła, dusić 10 minut nie podlewając wodą, następnie przetrzeć przez sito lub usiekać. W tym czasie rozgrzać wywar, mąkę rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając - zagotować. Dodać szczaw, gotować 5 minut i połączyć z wywarem, doprawiając do smaku solą, cukrem. Jajka obrać ze skorupek, podzielić na ćwiartki, rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą.Dzisiaj zupę wzbogaciłam dodatkowo plastrami wędliny i roztrzepanymi surowymi jajami, które przez widelec wlałam do zupy.. przez co zupa stała się gęściejsza..i smaczniejsza...