Sposób przygotowania:
Zupa szczawiowa z jajami na twardo - 2
Starannie umyte liście szczawiu włożyć do rondelka wraz z łyżeczką masła, dusić 10 minut nie podlewając wodą, następnie przetrzeć przez sito lub usiekać. W tym czasie rozgrzać wywar, mąkę rozprowadzić zimnym mlekiem i mieszając - zagotować. Dodać szczaw, gotować 5 minut i połączyć z wywarem, doprawiając do smaku solą, cukrem. Jajka obrać ze skorupek, podzielić na ćwiartki, rozłożyć na talerze, zalać gorącą zupą.Dzisiaj zupę wzbogaciłam dodatkowo plastrami wędliny i roztrzepanymi surowymi jajami, które przez widelec wlałam do zupy.. przez co zupa stała się gęściejsza..i smaczniejsza...
caroline1983
Termar
caroline, ten przepis jest ze świeżych liści szczawiu, co prawda w składnikach figuruje 20 dag szczawiu, ale w sposobie wykonania pisze : "Starannie umyte liście szczawiu włożyć do rondelka wraz z łyżeczką masła, dusić 10 minut nie podlewając wodą, następnie przetrzeć przez sito lub usiekać".
anullka7
caroline1983
Termar
Robię ze szczawiu zrobionego na zimę przeze mnie, wiec różnicy nie widzę,
kokolata
agusieko