gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Zupa szparagowa z jajkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 3/5 głosów: 11

Tak przygotowaną zupę szparagową z jajkiem podaję na obiad jako pierwsze danie. Polecam - jest pyszna.

Zupa szparagowa z jajkiem

Składniki:

Zupa szparagowa z jajkiem

 

  • 1 porcja rosołowa
  • 2 litry wody
  • 1 cebula
  • 10 pieczarek
  • 1 liść maggi
  • 3 liście pietruszki + do dekoracji do posypania
  • sól
  • mały pęczek szparagów
  • 1/4 mniejszej główki kapusty młodej
  • przyprawa uniwersalna
  • 4-5 jajek
  • 70 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Zupa szparagowa z jajkiem

ETAP 1:

Zupa szparagowa z jajkiem
Porcję rosołową wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.

Porcję rosołową zalewamy wodą i zagotowujemy z dodatkiem soli i przyprawy uniwersalnej.

ETAP 2:

Zupa szparagowa z jajkiem
Szparagi obieramy, kroimy na kawałki i dodajemy do zupy.

Dodajemy do wywaru obrane i pokrojone szparagi.

ETAP 3:

Zupa szparagowa z jajkiem
Przygotowujemy warzywa i grzyby do wrzucenia do zupy.

Pieczarki i cebulę obieramy. Cebule drobno siekamy. Natkę pietruszki i liść maggi płuczemy.

ETAP 4:

Zupa szparagowa z jajkiem
Do zupy dodajemy poszatkowaną kapustę i pozostałe warzywa.

Następnie szatkujemy kapustę. Grzyby i warzywa dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu, aż składniki zupy będą miękkie. Na koniec wlewamy śmietankę. Mieszamy.

Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Każde przekrawamy na pół.

Porcję zupy wylewamy na talerz, układamy połówkę jajka i posypujemy posiekaną natką pietruszki.


Tagi:

zupa