Sposób przygotowania:
Wykwintna śmieciucha szparagowa
Przepis, który pozwala nam wykorzystać wszystkie zasoby naszej lodówki. Ja użyłem połówki kapusty pekińskiej, pora, selera, pietruszkę i połówkę. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze części, wrzucamy oderwane zdrewniałe części szparagów i zalewamy zimną wodą i gotujemy, dodajemy zioła jakie lubimy. Na oleju obsmażamy cebulę pokrojona w kostkę i wrzucamy surowego obranego ziemniaka pokrojonego w drobną kosteczkę. Zalewamy go przecedzonym wywarem i warzywami z gotowania(usuwamy zioła oraz zdrewniałe szparagi, które trudno byłoby zmiksować). Gotujemy 10-15 minut, aż ziemniaki zmiękną i wrzucamy szparagi bez główek pokrojone na 2cm kawałki. Gotujemy 5 minut i wszystko razem miksujemy blenderem lub przecieramy przez sito. Zupa gotowa. Na ptysie, a raczej groszek ptysiowy: Do wrzącej i osolonej wody z masłem wsypujemy stopniowo przesianą mąkę. Zmniejszamy ogień i drewnianą łyżką cały czas mieszamy, aż ciasto będzie zbijać się w kulę i przestanie kleić się do ścianek garnka. Sparzone ciasto nieco ostudzić i dodawać po 1 jajku, dokładnie mieszamy za każdym razem. Formujemy małe kulki( w dłoni lub za pomocą rękawa cukierniczego) i układamy na blaszce, można ją wyłożyć papierem do pieczenia. Pieczemy 200*C przez 20 minut, chyba że wcześniej się zarumienią i będą puste w środku. Na maśle dusimy główki szparagów przez 2-3 minuty. Zupę podajemy razem z groszkiem i główkami szparagów. Smacznego.