Sposób przygotowania:
Szparagowy krem z kluseczkami
Rozmrozić mus szparagowy i zagotować z pół szklanki wody, masłem i koperkiem. Jajko roztrzepać z 2 łyżkami wody , szczyptą soli i mąką ( nie podaję ilości mąki dokładnie bo to zależy od wielkości jajka ) - ciasto ma mieć gęstość serka homogenizowanego. Nabierać ciasto łyżeczką do herbaty ( tak po pół łyżeczki ) i wkładać na wrzącą zupę. Gotować mieszając aż kluseczki wypłyną . Wyłączyć gaz. Dolać śmietankę. Doprawić do smaku maggi,solą, pieprzem i utartą gałką muszkatołową. * W sezonie gotuję w minimalnej ilości wody przez ok. 20 minut dolne części szparagów ( te które odcinamy - zdrewniałe), obrane . Po ugotowaniu drobno kroję i miksuję w malakserze dodając po trochę płyn w którym się gotowały. Przetrzeć przez sito. Zamrozić.
zbysiowa