Sposób przygotowania:
Zupa krem z kopru włoskiegoZUPA:
Od kopru odciąć gałązki i listki. Z selera usunąć twarde włókna. Ziemniaka i cebulę obrać.
Warzywa opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło i na małym ogniu smażyć mieszając przez 10 minut. Podlać winem i smażyć kolejne 4-5 minut. Dodać suszoną włoszczyznę, wlać taką ilość wody, aby warzywa były przykryte, ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku śmietanką (użyłam 10% bezlaktozowej), solą i białym pieprzem.
SŁONE PALUSZKI:
Ciasto rozwinąć, razem z papierem ułożyć na blaszce do pieczenia, pokroić na kawałki o dowolnej długości i grubości około 2 cm, posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki, posypać grubą solą i czarnym sezamem.
Piec w temperaturze 220 stopni (200 z termo obiegiem) przez około 10 minut, do zrumienienia.
Zupę podawać z paluszkami.
misia5
edytaha
Zapraszam Misiu :)
niezły kąsek
edytaha
Zapraszam :) W tą niedzielę akurat urządzam gościnny obiad i zamierzam zaserwować tą zupę. Każdy gość mile widziany :)