edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 991]

Zupa krem z kopru włoskiego

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 16

Wytrawna, pełna smaku zupa krem z kopru włoskiego i selera naciowego. Wspaniale smakuje podana ze słonymi paluszkami z ciasta francuskiego, lub, w prostszej wersji – z krakersami.

Zupa krem z kopru włoskiego Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Zupa krem z kopru włoskiego

ZUPA:

  • 1 bulwa kopru włoskiego
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 1 cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 50 ml białego wina
  • łyżka suszonej włoszczyzny
  • ok. 500 ml wody
  • 60 ml śmietanki do zup
  • sól
  • biały pieprz

SŁONE PALUSZKI:

Sposób przygotowania:

Zupa krem z kopru włoskiego

ZUPA:

Od kopru odciąć gałązki i listki. Z selera usunąć twarde włókna. Ziemniaka i cebulę obrać.
Warzywa opłukać, pokroić w kostkę, wrzucić do rondla na rozgrzane masło i na małym ogniu smażyć mieszając przez 10 minut. Podlać winem i smażyć kolejne 4-5 minut. Dodać suszoną włoszczyznę, wlać taką ilość wody, aby warzywa były przykryte, ugotować do miękkości.
Zupę zmiksować, doprawić do smaku śmietanką (użyłam 10% bezlaktozowej), solą i białym pieprzem.

SŁONE PALUSZKI:

Ciasto rozwinąć, razem z papierem ułożyć na blaszce do pieczenia, pokroić na kawałki o dowolnej długości i grubości około 2 cm, posmarować je jajkiem roztrzepanym z łyżeczką mleka lub śmietanki, posypać grubą solą i czarnym sezamem.
Piec w temperaturze 220 stopni (200 z termo obiegiem) przez około 10 minut, do zrumienienia.
Zupę podawać z paluszkami.

Zupa krem z kopru włoskiego
Warzywa obrać, opłukać o pokroić w kostkę.
Zupa krem z kopru włoskiego
Pokrojone warzywa smażyć na rozgrzanym maśle.
Zupa krem z kopru włoskiego
Dodać wino oraz suszoną włoszczyznę i nadal smażyć.
Zupa krem z kopru włoskiego
Warzywa zalać wodą i ugotować do miękkości.
Zupa krem z kopru włoskiego
Dodać śmietankę i doprawić do smaku.

Tagi:

zupa zupa krem