SUPERPRZEPIS

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami

  • 1
         
ocena: 4/5 głosów: 23
Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami

Zupa w tej wersji smakuje wybornie, prażone na masełku pokrzywy przyjemnie chrupią między zębami. Polecam tę wersję jarzynowej!

Składniki:

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami

 

Sposób przygotowania:

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami

ETAP 1:

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami
kość myjemy wkładamy do garnka gotujemy z ziemniakami

Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.

Kość schabową z pokrojonymi ziemniakami zalewamy zimną wodą i zagotowujemy,

ETAP 2:

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami
do zupy dodajemy resztę warzyw i gotujemy do miękkości

dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie, oraz resztę warzyw, gotujemy do miękkości, około 30 minut.

ETAP 3:

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami
pod koniec zupę doprawiamy i zabielamy śmietanką

Pod koniec wsypujemy suchy makaron, doprawiamy do smaku, zabielamy zupę śmietanką. Zestawiamy z ognia.

ETAP 4:

Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywami
na masełku przesmażamy pokrojone pokrzywy podajemy z zupą.

Pokrzywy myjemy, osuszamy, siekamy nożem, należy robić to w rękawiczkach bo parzą.Wrzucamy na rozgrzane masło na patelni i smażymy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.

Posypujemy rozlaną zupę na talerzach i podajemy.


Tagi:

zupa warzywa