Sposób przygotowania:
Wiosenna jarzynowa z prażonymi pokrzywamiETAP 1:
Wszystkie warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
Kość schabową z pokrojonymi ziemniakami zalewamy zimną wodą i zagotowujemy,
ETAP 2:
dodajemy ziarenka pieprzu, liść laurowy oraz ziele angielskie, oraz resztę warzyw, gotujemy do miękkości, około 30 minut.
ETAP 3:
Pod koniec wsypujemy suchy makaron, doprawiamy do smaku, zabielamy zupę śmietanką. Zestawiamy z ognia.
ETAP 4:
Pokrzywy myjemy, osuszamy, siekamy nożem, należy robić to w rękawiczkach bo parzą.Wrzucamy na rozgrzane masło na patelni i smażymy 2-3 minuty, zestawiamy z ognia do wystygnięcia.
Posypujemy rozlaną zupę na talerzach i podajemy.
nozoOwnik